Reçine Nedir?

Yazan mehmet 20/03/2018 1 Yorumlar

İlk sorumuz "Reçine nedir?"
Bu sorunun 2 farklı cevabı var. Birincisi: çam ağaçları ve kozalaklar gibi bazı ağaçlardan salgılanan ve zamanla sertleşmeye yüz tutan amber renginde likit bir maddedir.

İkincisi ise: Sonsuz polimerleşmeyle elde edilen büyük moleküllü yapay maddedir. Bizim takı ve model sektöründe kullandığımız reçine ikinci şıkta bahsedilendir.

Fakat halk arasında "Reçine" denilince elbette akla ilk gelen birinci açıklama oluyor. Yani doğal yollardan oluşan reçine.

Doğal Reçine Nedir?
Reçine, yukarıda bahsettiğimiz ilk seçenekte olduğu gibi, farklı ağaç türlerinde bulunur. Özellikle çam ağaçlarında çokça görebiliriz. Ağaçların salgıladığı amber renkli bu madde havadaki oksijen ile birleşip zaman içerisinde sertleşmektedir. Yapışkan bir yapısı olan bu maddenin kendine özgü güzel bir kokusu vardır. Türkiye sınırlarında sıklıkla göründüğü ağaç türü çam ağacı reçinesidir. Halk dilinde çam sakızı olarak bilinir. Ağaçların dışında maydonozgiller ve baklagiller gibi farklı bitki türlerinde de görünür. Bu doğal reçine genelde hafif akışkan veya katılaşmış olarak görülmektedir. Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra, zamanla dışarı doğru dışarıya doğru akar. 

Kehribar, diğer adıyla amber taşını duymuşsunuzdur, yarı değerli taşlar arasında geçmektedir. Kehribar olarak bilinen bu taş, aslında ağaçların gövdesinden akan reçinenin doğal yollarla toprak altına gömülerek fosilleşmesi sonucu oluşur. Hatta bu fosilleşme sırasında çok farklı olaylarda gerçekleşmektedir. Bir çoğunuzun hatırlayacağı "Jurassic Park" filmi de kehribar içerisindeki bir canlıdan yola çıkarak senaryolaştırılmıştı. Kehribarlar toprak altına girip taş haline dönüşürken kendilerine yapışan canlılarında dna larını koruyabiliyorlar. Konumuz bu değil tabi ki, bu yüzden dileyen BURADAN konunun detaylarını öğrenebilir.

Reçinenin Oluşum Sebebi
Doğada gerçekleşen her olayın bir sebebi vardır. Yani hiçbir doğal oluşum sebepsiz, gereksiz, anlamsız bir şekilde gerçekleşmez. Doğada bulunan canlıların da bizim gibi belirli ihtiyaçları vardır. Reçine işte bu noktada değerli bir hale geliyor. Ağaçlar reçineyi üretiyor çünkü ona ihtiyaçları var. Reçinenin görevi ağaçları korumak. Bitkiler veya canlılar tarafından ağaç gövdesine zarar verildiğinde, ağaç refleks olarak o bölgede reçine üretiyor ve hava ile temasını keserek yaralı bölgeyi korumaya alıyor. Reçine kaplanan alan da bir tür set oluşturarak, patojenler ve böceklerin tekrar zarar vermesini engelliyor.

Reçinenin Faydaları
Mide ve solunum rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok faydalı olduğu rahatsızlık vardır. Bunların bazıları:

Halk arasında çam sakızı olarak adlandırılan reçineyi çiğnemek, diş gelişiminde önemli rol oynar. Ağız içerisindeki zararlı bakteri ve plakları temizlenmesine yardımcı olur, sağlıklı bir ağız içine sahip olmanızı sağlar.
Sindirim sistemine faydalıdır, mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur, hazımsızlık problemlerini giderir.
Macun kıvamına getirilerek kullanılması durumunda, açık yaraların tedavisinde kullanılarak iltihap kapmasını önler.
Akciğer iltihaplanmasını önlediği gibi, solunum yollarını açar ve solunumu rahatlatır.
Cildin yenilenmesine yardımcı olur, ciltteki yaşlılık belirtilerini giderir.
Sıcak su ile benmari usulü eritilerek ağda olarak da kullanılabilir.
(Yukarıda yazılanlar genel araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlardr, doktorunuza danışmadan bu tür kullanımlar yapılması sakıncalı olabilir)

Reçinenin Kullanıldığı Alanlar
Endüstri sektöründe sıkça kullanılır. Ağacın gövdesine kesici aletlerle yaralar açılarak sıcan reçineler toplanır. Toplanan reçineler farklı kimyasal işlemlerden geçirilerek işlenebilir hale getirilir.

Mürekkep ve cila yapımında 
Boya üretiminde
Müzik enstrümanlarının yaylarından daha iyi ses alınmasını sağlar.
Alternatif tıp kullanımı için çeşitli tütsü yapımında

1 Yorumlar

tzmexpmx:
19/03/2022, 10:19:47 PM, www.vulnweb.com
Cevaplar

1

tzmexpmx:
19/03/2022, 10:19:50 PM

1

tzmexpmx:
19/03/2022, 10:19:53 PM

1

Yorum Yaz