Epoksi Malzeme

Yazan mehmet 12/02/2021 0 Yorumlar

Epoksi Malzeme

Epoksi, tasarımlarımızda kullanabileceğimiz yeni trend bir malzemedir. İlk kullanım amacı ahşap onarım ve yapıştırma olan Epoksi, zamanla tasarım sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Bu süreç içinde de Epoksi malzemelerinde ihtiyaca yönelik çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Bu yazımızda Epoksi malzemeleri olan Epoksi silikon kalıp, "epoksi pigment" ve farklı malzemelerden bahsedeceğiz.

Epoksi nedir, reçine ne dir.

Bize sürekli sorulan soruların başında bu soru yer alıyor. Epoksi ve reçine aynı malzemedir. Reçine kendi içinde farklı isimlerle, kullanım amacına ve kimyasal yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Örnek olarak Poliüretan reçine, Polyester Reçine bunlara örnektir. Epoksi reçine yapısı itibariyle şeffaf olması ve kolay kullanımı olması sebebiyle sanat alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sebeple biz tasarımlarımızda Epoksi Reçine kullanıyoruz.

Kaliteli Epoksi Reçine nasıl anlaşılır?

Talebin artmasıyla birlikte piyasada çok fazla marka reçine bulunmaya başladı. Fakat bunların birçoğu uv dayanıklılığı olmayan(güneş ışığı altında sararan), kalite standardı düşük, sanatsal ve dekorasyon amaçlı kullanılmaya uygun olmayan reçinelerden oluşuyor. Tabi bir çok kullanıcı bunu bilmediği için aldığı reçine ile tasarım yapıyor ve bir süre sonra sararma, çatlama, sıcak ortamda esneme, sert bir cisim çarptığında çökme gibi olumsuzluklarla karşılaşıyor.

 

Sararma testi

Epoksi reçine aldığınızda, epoksi pigment kullanmadan, iki ayrı epoksi silikon kalıbına şeffaf  döküm yapıp, birini güneş alacak bir camın önüne koyun, diğerini güneş almayan bir yerde saklayın, ortalama 1 ay bekletin, 1 ay sonra güneş gören reçine ile diğer parçayı yan yana getirin, eğer güneş gören epoksi reçinede sararma, bulanıklaşma gibi bir görsel bozukluk varsa kullandığınız epoksi reçine kalitesiz bir epoksi reçinedir.

Dayanıklılık testi

Epoksi silikon kalıbına döküm yaptığınız epoksi reçineyi kalıptan çıkartıp yüksek devirli bir zımpara makinesine sürtün, 8-10 saniye zımpara yaptığınız epoksi parçasına tırnağınızla bastırın, eğer tırnağınız hafifte olsa içeriye giriyorsa, yani epoksi parçasında bir yumuşaklık hissi varsa, cam kadar sert değilse kulandığınız epoksi reçine, tasarım reçinesi değildir.

Solvent Testi

Epoksi dökümü sonrası yukarı bakan kısımda salgalı yüzey, dalgalı matlık veya bulanıklık, pürüzlü yüzey oluşumu epoksi kalitesizliğinin bir başka göstergesidir. Reçine sertleştiricisinin aşırı amonyak veya asit kokuyor olması da yine epoksinin sağlığa zararlı gazların yoğun olduğunun belirtisidir.

Sıcaklık Testi

Epoksi reçine dökümü sırasında satıcının talimatları doğrultusunda çalıştığınız halde epoksi de ısınma gerçekleşiyorsa kullandığınız epoksi yüksek ihtimalle sanat reçinesi değildir. Farklı bir markaya yönelmenizi tavsiye ederiz.

epoksi silikon kalıp

Epoksi Silikon Kalıp

Epoksi silikon kalıpları yine piyasada bir çok farklı çeşitle karşımıza çıkıyor. Özellikle bilinçsiz üreticiler tarafından üretilen gelişi güzel epoksi kalıpları onca emek vermiş tasarımcıyı çoğu zaman hüsrana uğratıyor. Doğru malzeme ile yapılmayan epoksi silikon kalıplarının bir diğer sorunu ise kullanım ömrüdür.

 

Silikon kalıp üretilirken üreticinin aç gözlülüğü maalesef siz değerli tasarımcıları üzmekle kalmıyor, belki de o güzel tasarım fikirlerinden de sizi uzaklaştırıyor.

Silikon ham maddesi pahalı bir malzemedir. İyi bir kalıp için iyi silikon kullanmak şarttır. Fakat kalıp üreticileri daha fazla kar elde etmek için üretim sırasında silikonların içerisine silikon yağı ekleyerek silikon miktarını çoğaltma yoluna başvuruyor. Silikon yağı miktarı arttıkça silikonun parlaklığı azalıyor, yüzey kalitesi düşüyor, kullanım ömrü kısalıyor. Ciddi paralar ödeyerek aldığınız kalıplar bir süre sonra çöpe gidiyor.

Aldığınız silikon kalıbı yüzeylerinde matlık, pürüzlenme varsa aldığınız kalıp yüksek ihtimal katkılı ve kalitesiz bir kalıptır.

Yine aynı hileler özellikle silikon beton saksı kalıbında da yapılıyor.

Özellikle  

3D yazıcılarla yapılan kalıpların üzerinde bulunan çizgiler beton saksı kalıbı üreticilerini de zor durumda bırakıyor. Basit ve sadece yüksek kar gözetilerek üretilen bu kalıplar aslında sizin ürün kalitenizi doğrudan etkiliyor. Bu sorunların hepsinin çözümü yakında bizim tarafımızdan üretilen kalıplarla giderilecek. Duyurumuzu bekleyin.

 

Epoksi Pigment (Boya)

Yine epoksi reçine için üretilen pigmentlerde yaşanan sorunlarda kalite ile alakalı.

Özellikle toz boyalar sağlığımızı ciddi anlamda etkiler. Gözle görülmeyen toz zerrecikleri solunum yollarımıza girer ve bizi hissettirmeden zehirler. Bu sebeple pasta veya sıvı boyalar kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Yorum Yaz